Autistische kenmerken

Hooggevoelige mensen met autistische kenmerken, ik kom ze regelmatig tegen in mijn praktijk.
Mensen die in de eerste instantie op zichzelf gericht zijn, moeite hebben met nieuwe situaties en dan vaak afhaken. Die moeite hebben om zich te verplaatsen in een ander.
Die gericht zijn op details, verward raken door verschillende boodschappen of meerdere boodschappen tegelijk en ineens heftige emoties kunnen ervaren.
Maar als je even verder kijkt … die zich wel degelijk kunnen verplaatsen in een ander (vaak door af te stemmen) en die ook om kunnen gaan met plotselinge veranderingen die ze leuk vinden.

Zoals een cliënt tegen me zei: “Hannette, het is alsof ik 5 televisies in mijn hoofd aan heb staan en allemaal op een andere zender. Ik vind het moeilijk om daaruit te kiezen wat belangrijk is”

KARAH begeleidt niet de mensen die een behandeling nodig hebben vanwege een stoornis in het autistisch spectrum. De begeleiding bij KARAH is gericht op inzicht in patronen en op verandering, wat voor hooggevoelige mensen met autistische kenmerken goed te doen is.

Vergelijking met hoogsensitiviteit.
Er zijn een aantal overeenkomsten tussen hoogsensitieve mensen en hooggevoelige mensen met autistische kenmerken die ik in de praktijk tegenkom:
– Informatie wordt diep verwerkt en gevoeld.
– Beiden nemen meer en gedetailleerder waar dan niet hooggevoelige mensen.
– Emoties nemen een belangrijke plaats in en manifesteren zich schijnbaar vanuit het niets naar heftig.

De belangrijkste verschillen die ik in de praktijk tegenkom zijn:
– Hoogsensitieve mensen nemen de gevoelens en emoties van de ander als uitgangspunt, terwijl hooggevoelige mensen met autistische kenmerken zichzelf als uitgangspunt nemen.
– Waar hooggevoelige mensen met autistische kenmerken zichzelf verliezen in details, zien hoogsensitieve mensen ook die details, maar hebben ook overzicht.
– Hoogsensitieve mensen kunnen zich gemakkelijk verplaatsen in een ander en zijn vaak empatisch. Hooggevoelige mensen met autistische kenmerken kunnen zich wel voorstellen hoe een ander denkt, maar komen daar met omweggetjes, bijvoorbeeld door zich voor te stellen hoe een gedachte van een ander voor zichzelf zou zijn.

Heftige emoties.

Emoties lijken vanuit het niets ineens heel heftig geuit te worden. Achteraf, wanneer je samen kijkt naar wat er daarvoor allemaal gebeurd is, zal je vrijwel altijd zien dat er meerdere momenten waren die al wat stress gaven. Als die echter niet herkend worden stapelen de momentjes van stress zich op totdat het er heftig uit komt.
Wat ook vaak vergeten wordt is dat hooggevoelige mensen heel gemakkelijk stress van een ander oppikken, dat dan in hun eigen systeem terechtkomt en wacht totdat er zoveel gestapeld is dat het eruit moet.
Spanningen in het gezin door werkdruk of relatieproblemen? Het kan maken dat een hooggevoelig persoon met autistische kenmerken de basis van rust die hij nodig heeft helemaal kwijt is, in de war raakt en ander gedrag gaat vertonen.

Verandering is mogelijk.

Als jij je herkent in wat hierboven beschreven staat, dan is het ook voor jou goed mogelijk om te gaan met wat er gebeurt in jouzelf, in je relatie, op je werk of op school.
In de begeleiding bij KARAH nemen we daar je omgeving mee. Wanneer er in de basis (gezin of relatie) spanningen zijn, zal het voor jou waarschijnlijk moeilijk zijn om te kijken naar hoe iets bij jou werkt omdat er dan nog veel stress is. En hoe iets bij jou werkt, dat is het belangrijkste om te ontdekken, als je wilt dat er iets verandert.

Begeleiding gaat in kleine stapjes, één ding tegelijk. Het is niet de bedoeling dat jij iemand anders wordt dan je nu bent, maar dat je anders om kunt gaan met bepaalde situaties.
Je bent van harte welkom!

Mensen met autistische kenmerken kunnen zich vaak een bepaalde tijd focussen in een sessie. Bij een kortere sessie wordt het tarief aangepast.

 

Scroll naar top

DOWNLOAD JE EIGEN eBook

Voordat je weggaat

Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van alle trainingen en workshops

Chat openen