Ook zo bezig met de behoeften van anderen?

Ben jij ook iemand die goed voor anderen kan zorgen? Die goed in kan voelen wat een ander nodig heeft?

Die eerder geneigd is om naar de behoeften van anderen te kijken, in plaats van die van jezelf?

Je bent zeker niet de enige. Vooral veel hoogsensitieve mensen zijn hier heel erg goed in.
Een mooie kwaliteit!?

Wanneer je zo bezig bent met de behoeften, gedachten en gevoelens van een ander, is dat een prachtige karakter eigenschap.
Zeker wanneer je een verzorgend of begeleidend beroep hebt.
Alleen….. heeft deze mooie eigenschap ook een andere kant. Want als jouw aandacht voornamelijk bij een ander is, is jouw aandacht dan wel vaak genoeg bij jezelf? Mag jij er dan wel genoeg zijn?

In de Karah Basis training zit een thema “Aandacht”. Daarin worden verschillende vormen van aandacht onderscheiden en leren de deelnemers het verschil tussen een mening hebben, iets beschrijven en invoelen.

Misschien denk je nu dat dit gemakkelijk is, maar de meeste deelnemers in de training slaan een mening hebben en iets beschrijven over en gaan rechtstreeks naar het invoelen. En die deelnemers zijn echt niet de eerste de beste. Stuk voor stuk hebben ze veel gedaan op het gebied van persoonlijke groei.

Voelen waar je bent met je aandacht is vaak lastiger dan je denkt, zeker wanneer je hoogsensitief bent. Want hoogsensitieve mensen die zich hier niet van bewust zijn gaan bijna per definitie uit van de gedachten en gevoelens van een ander.
En als je dan met je aandacht bij de ander bent en je bent aan het invoelen, ga je vervolgens daar op reageren.

Reageren is wat anders dan iets doen waar jij bewust voor kiest. Als je steeds maar reageert op een ander, kies je óf voor wat de ander van je vraagt óf je doet juist het tegenovergestelde (uit weerstand of bescherming of zo).
Invoelen is prima, breng daarna dan wel de aandacht weer naar jezelf.

Voel of  het ook jouw behoefte is wat de ander van je vraagt, of het ook in jouw  belang is.
Doe je dat niet, dan heb je kans dat je over je eigen grenzen gaat. Uiteindelijk kan dat dan leiden tot overmatige stress of zelfs een burn out.

De deelnemers aan Karah Basis oefenen met dit onderscheid in vormen van aandacht. Wat het hen oplevert is meer aanwezig zijn vanuit hun eigen gevoelens en gedachten, meer zichzelf zijn en daarmee meer in hun kracht staan.

Wil jij dit ook? Misschien is de training ook iets voor jou, kijk voor meer informatie op https://www.karah.nl/evenementen/training-karah-basis-voorjaar-2018/

Deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hannette Webbink

Als oprichter van Karah, centrum voor training, coaching en healing, werk ik , Hannette Webbink, vanuit fijngevoelige bewustzijnslagen, een goed ontwikkeld intuïtief vermogen en heldere gaven.

Ik ben een specialist op het gebied van hoogsensitiviteit en werk op een liefdevolle en doeltreffende manier.
Lees meer…..

Scroll naar top

DOWNLOAD JE EIGEN eBook

Voordat je weggaat

Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van alle trainingen en workshops

Chat openen